Z ALBUMU RODZINNEGO… 
HISTORIA LOKALU ANTEK

Nasza restauracja ma długą tradycję – już od czterech pokoleń jest firmą rodzinną.  Jako pierwszy, od 1911 roku, prowadził ją Paweł Wocka, który po kilkuletniej przerwie (lokal dzierżawił wtedy pan Lempka), w roku w 1921, ponownie objął kierowanie restauracją; to on rozbudował dużą salę do dzisiejszych rozmiarów. W latach 1930-1955 lokal prowadziła Franciszka Wocka, od 1947 roku wraz z córka Marią. Niestety, tamte czasy nie sprzyjały prywatnej przedsiębiorczości i lokal przejęła następnie Gminna Spółdzielnia Proszków. Jej pracownicy Antoni Jaglo i jego żona Maria prowadzili restaurację do 1981 roku, a potem ich syn Paweł z żoną Anną otworzyli bar ANTEK.

W naszej restauracji od początku oferowano potrawy kuchni śląskiej. To tradycja, którą szanujemy i podtrzymujemy! Początkowo wybór dań był niewielki, bo ograniczone też były możliwości restauratorów. Klientów jednak systematycznie przybywało. Szybko też zauważono, że podawane u nas potrawy mają „swoją śląską duszę”. Były nie tylko smaczne, ale i tanie. Z czasem poszerzyliśmy menu, ale nadal wierni jesteśmy kuchni śląskiej. Odwiedzający nas liczni goście z kraju i zagranicy, jak również nasi stali Klienci utwierdzają nas w przekonaniu, że wybraliśmy właściwy kierunek. Opinia Klientów zawsze była i jest dla nas najważniejsza, to ona motywuje nas do utrzymywania wysokiego poziomu naszej oferty i do stałego jej wzbogacania.